miercuri, 12 iunie 2019

Vinul bun nu este neaparat scump


Istoria autohtona a vinului Chardonnay incepe cu aparitia acestuia pe piata romaneasca la inceputul anilor 2000, fiind precedata la randul ei de suprasaturarea pietei cu produse cu o concentratie substantial mai mare de zahar decat in varietatile seci. Acest lucru poate fi explicat daca ne raportam la contextul acelor vremuri, in care exportul la nivelul unei foste tari sovietice se putea face mult mai usor cu tari cu aceeasi orientare, motiv pentru care Rusia a reprezentat piata principala de desfacere timp de multi ani.

Pana in prezent, la o analiza succinta a preferintelor manifestate de catre acestia putem observa faptul ca apelativele "sec" si "demisec" atribuite variatiilor cu un gust mai putin dulce sunt aproape inexistente. Astfel, odata cu aparitia primui Chardonnay sec de productie autohtona diversificarea restului de sortimente a luat amploare si in tara noastra. Ca termen de comparatie, vinurile de origine franceza sunt cunoscute nu doar pentru calitatea deosebita ci si pentru continutul extrem de scazut de zaharuri, mentionarea termenului "sec" pe sticla fiind de multe ori omisa, dat fiind faptul ca in majoritatea cazurilor acesta pare a fi inteles de la sine.

Caracteristicile vinului Chardonnay

Originar din zona Burgundiei, acest soi de struguri este cautat nu doar pentru aroma robusta, ci si datorita faptului ca reprezinta una dintre cele mai utilizate varietati pentru productia de sampanie, alaturi de Pinot Meunier si Pinot Noir. Pus in valoare indeosebi de preparate ce au la baza fructe de mare, vinul rezultat din prelucrarea strugurilor cu acelasi nume este apreciat pentru aroma discreta si potentialul deosebit de maturare.

Fiind la randul sau identificat drept unul dintre hibrizii rezultati din incrucisarea mai multor soiuri aduse de emigranti pe tot teritoriul Europei, Chardonnay prezinta o serie de trasaturicomune cu mai multe alte varietati, fapt ce serveste atat ca indicatie istorica dar mai ales ca materie prima pentru o gama variata de cupaje. Daca esti interesat de mai multe detalii cu privire la descrierea acestuia, descopera pretul vinului Chardonnay si degusta-l in combinatie cu preparatele tale preferate, pentru a obtine un gust pe placul tau.

Localizarea geografica - o indicatie valoroasa a calitatii strugurilor

In tara noastra, strugurii Chardonnay sunt prezenti cu predilectie in zona Moldovei dar si in sudul tarii, in Oltenia si Muntenia. Regiunea Dealu Mare, recunoscuta pentru conditiile prielnice de cultivare a unei varietati de soiuri, reprezinta punctul de plecare pentru multe crame de renume, printre care si Budureasca. Fiind distinsa in ultimii ani cu numeroase premii ce atesta calitatea produsului finit impecabil manufacturat, aceasta pune la dispozitia clientilor o varietate de gusturi si arome, potrivite pentru a satisface si cele mai pretentioase asteptari. Daca si tu doresti sa te bucuri de proprietatile acestui vin deosebit, descopera pretul vinului Chardonnay si serveste-l in compania unor preparate usoare, pentru o experienta desavarsita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu