sâmbătă, 31 august 2019

Vinul spumant este usor de obtinut prin metode omologate si are un gust desavarsit


La o aniversare sau cu o ocazie speciala multa lume prefera vinul spumant. Vinul spumant e un tip aparte de vin, cu aciditate mare si cu un gust aparte fata de vinul obisnuit. Producerea vinului spumant este mai deosebita. Se incepe cu o fermentare ca in cazul oricarui vin, dar se folosesc drojdii speciale, cele mai multe vinuri spumante sunt realizate din amestecuri de soiuri de struguri, se cupeaza dupa ce sunt fermentate bine intr-un „cuvee”. Dupa aceasta fermentare urmeaza o alta, la o presiune de aproape 6 bari, dioxidul de carbon e astfel incorporat si retinut. In teorie cele doua fermentari sunt simple, in practica sunt mai multe tipuri de metode implicate.
De exemplu, avem metoda Champegnoise, la cuvee-ul pe care il avem dupa cupajare se adauga si amestec de zahar si drojdie, cu precizarea ca toate celulele inactive de drojdie se elimina fara a scoate dioxidul de carbon. Gustul se corecteaza prin adaugare de vin proaspat si sirop de zahar. Asa obtinem sampania, intreg procesul poate dura si 15-20 de luni. Alta metoda de a avea un spumant bun e metoda Charmant, Cuve. Se pune vinul, se adauga drojdie si zahar, vasele trebuie sa fie cisterne pasteurizate inox. Se raceste, imbuteliaza, „curata” bautura. Avem si metoda transferului, mai simpla, obtinem bule de dioxid de carbon in interiorul sticlelor, se decanteaza in alte recipiente, drojdiile se filtreaza si vinul se reimbuteliaza. Impregnarea cu dioxid de carbon, origine exogena, duce la aparitia vinurilor spumoase, fara a exista a doua fermentare. Perlajul obtinut e foarte mare, dar disparitia sa e imediata aproape.

Catalogam un vin spumant ca fiind bun daca are caracteristici excelente, modul de producere e controlat si se foloseste o metoda mai complexa, traditia zonelor din care provine e una cunoscuta. Un exemplu poate fi si vinul spumant Shine Alb de la Budureasca, gasit in magazinul online al Cramei Budureasca. Ce tipuri de vinuri spumante avem? Sampania, desigur, din Franta, este versatila, este buna impreuna cu un mic dejun consistent si cu mancaruri prajite in general, preparate sofisticate.  Prosecco, italian, are spumozitate mare, gustul e dulceag, usor fructat, Cava, din Catalonia, are productie traditionala, are gust proaspat si usor citric, arome florale. In Valea Loarei avem alta varietate de spumant, Crémant, cu gust cremos de nuci, nu foarte dulce, pregatit prin aceeasi metoda ca si sampania. Sekt vine din Germania, este dulce, nu are mult alcool, 6%, aromele florale si fructate de mere sau flori albe, pere ii ofera un miros desavarsit. Mai exista si vin spumant rose, din Franta, cu arome fructate de caspsune, citrice si rubarba, pepene galben, petale de trandafir. 
Crama Budureasca are pregatite vinuri spumante albe de cea mai buna calitate, la cele mai bune preturi. Un spumant Shine Alb de la Budureasca poate face diferenta intre o masa obisnuita si una care iese in evidenta prin eleganta si rafinament. Budureasca Shine Alb Brut 2018 este un spumant alb propus de Budureasca, obtinut din struguri Feteasca Alba, cu gust de pere coapte si aroma mediteraneana de piersici si pere, merge de minune cu peste, branzeturi, fructe de mare, fiind un vin echilibrat. Metoda de fermentare preferata pentru acest sortiment este cea in tank, Charmat, baza de vin este amestecata cu zaharuri si drojdii intr-un tank cu volum mai mare. Vinul este filtrat si imbuteliat fara a fi invechit, spumantul are o presiune de 3.5-6 bari. Daca e servit la 6-8 grade Celsius vinul Budureasca Shine Alb Brut 2018 are gustul perfect pentru un eveniment deosebit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu